7. Hol fordultak elő emberi megbetegedések?
A jelenlegi állatjárványokkal párhuzamosan, 2003 decembere óta öt ázsiai országból (Kambodzsa, Kína, Indonézia, Thaiföld, Vietnam), és 2006 januárja óta Törökországból jelentettek laboratóriumilag igazolt humán eseteket.
Korábban Hongkongban két járványt észleltek: 1997-ben először jegyeztek fel az A/H5N1 altípusú madárinfluenza-vírus által okozott emberi megbetegedéseket, ekkor a 18 beteg közül hat meghalt. 2003 elején egy korábban Dél-Kínában járt hongkongi családban a vírus két embert betegített meg, az egyikük meghalt.
8. Hogyan fertőződnek meg az emberek?
A humán fertőzés legfontosabb módjai: közvetlen kapcsolat a fertőzött szárnyasokkal, vagy az ürülékük által szennyezett tárggyal, illetve felülettel. A legtöbb emberi megbetegedés eddig olyan vidéki, vagy városkörnyéki területeken alakult ki, ahol sok családban tartanak baromfit a ház körül úgy, hogy a szárnyasok szabadon mozognak, néhol bemehetnek a házba, gyakran olyan helyeken tartózkodnak, ahol a gyermekek játszanak. A fertőzött szárnyasok ürüléke nagy mennyiségben tartalmazza a vírust, a szennyezett környezet sokfajta lehetőséget nyújt a fertőzés terjedéséhez. Mivel sok ázsiai családban a szárnyasok jelentik az élelem és a megélhetés legfőbb forrását, akkor is eladják, vagy elfogyasztják a baromfit, ha az állományban beteg állatok vannak. Ezt a magatartást nehéz megváltoztatni. A fertőzés kialakulása a szárnyasok levágása, tisztítása, illetve feldolgozása, főzéshez történő előkészítése során a legvalószínűbb.
9. Baromfihúst és baromfitermékeket fogyasztani biztonságos?
Igen, bár azokban az országokban, ahol állatjárványok fordulnak elő, bizonyos előírásokat/ajánlásokat be kell tartani. Azokon a területeken, ahol nem észlelnek madárinfluenza-vírus által okozott megbetegedéseket, ott a megfelelő higiénés gyakorlat szerint, és kellőképpen megfőzve/megsütve a szokásos módon el lehet készíteni és fogyasztani a baromfihúsból készült ételeket, nem kell azért aggódni, hogy megfertőződünk az A/H5N1 altípusú madárinfluenza-vírussal.
Ahol járványok fordulnak elő, ott is biztonságosan lehet fogyasztani a baromfihúst és az abból készült termékeket, ha gondoskodnak arról, hogy ezek az ételek/termékek megfelelő mértékben meg legyenek főzve/sütve, és az ételkészítés során megfelelő módon kezeljék azokat.
A biztonságos ételkészítés öt alapszabálya:
1) Mindent tisztán kell tartani!
2) El kell különíteni a nyers alapanyagot a készételtől!
3) A húst kellőképpen az étel belsejében is elérve a 70oC-t meg kell főzni/sütni!
4) A készételt biztonságos hőmérsékleten hűtve vagy 60oC felett melegen tartva kell tárolni!
5) A főzéshez tiszta vizet és biztonságos alapanyagokat kell használni!
Az A/H5N1 madárinfluenza-vírus érzékeny a hőre, a főzéskor alkalmazott hőmérséklet (ha az az étel minden részén, így a belsejében is eléri a 70oC-t) elpusztítja a vírust. A fogyasztónak biztosnak kell lennie abban, hogy a baromfihús minden része teljesen megfőtt/megsült (nem maradt rózsaszín rész), és a tojások is kellőképpen meg vannak főzve/sütve (nem lágy a tojássárgája sem).
Az ételkészítőknek és fogyasztóknak tisztában kell lenniük a kereszt-szennyeződés veszélyével is. Sohasem szabad megengedni, hogy az ételkészítés során a nyers baromfihús/termék leve érintkezzen, keveredjen olyan élelmiszerekkel, ételekkel, melyeket nyersen fogyasztunk vagy hőkezelést követően már fogyasztásra készen állnak. Nyers baromfihús/termék feldolgozása során az ételkészítést végző személynek a kezét alaposan meg kell mosnia, és azokat a felületeket (eszközöket, vágódeszkákat, munkaasztalt stb.) is meg kell tisztítania és fertőtlenítenie, amelyek a nyers baromfihússal érintkeztek. E célra a szappan illetve a zsíroldószerek és a forróvíz is megfelelőek.
Azokon a területeken, ahol baromfijárványok fordulnak elő, a nyers tojást nem szabad olyan ételek készítéséhez felhasználni, melyeket a tojás hozzáadása után, a fogyasztás előtt már nem hőkezelnek (pl. sütnek, főznek).
A madárinfluenza-vírus nem terjed a kellőképpen megfőzött/megsütött ételek útján. A mai napig nincs bizonyíték arra, hogy a megfelelően hőkezelt baromfihús/termék fogyasztása révén bárki is megfertőződött volna, még ha az étel alapanyaga vírussal szennyeződött (kontaminálódott) is korábban. |