Sárgaláz járvány Brazíliában

2017. január 6.-tól jelent sárgaláz járványt Brazília. 2016 December óta már hat állam jelent emelkedő esetszámot: Minas Gerais, Espirito Santo, Sao Paulo, Bahia, Tocantiins, Rio Grande do Norte.

Február 9-ig 1038 gyanús eset, 212 halálos kimenetellel, ezek között 220/65 laboratóriumi vizsgálattal is megerősített. A betegség un. silvatikus (erdei formája) van jelen, azaz majmoktól szúnyogcsípés révén fertőződik az ember.  A betegek főleg erdei munkások (favágók, ültetvényen dolgozók)  és bányászok, így kerültek közelebbi kapcsolatba a trópusi erdőkben élő, beteg majmokkal. Több mint 600 sárgaláz fertőzésben elhullott majom jelzi, milyen komoly természeti katasztrófa sújtja a területet.

A WHO nem javasol utazási korlátozást Brazíliába. Az érintett területre utazók oltása javasolt. Bár 2016. július 11-től A WHO javaslatára egyetlen oltás elégséges  az életre szóló védettséghez, amennyiben ez 10 évnél régebbi és a fertőzési veszély fennáll, az oltás ismétlése javasolt.

A sárgaláz elleni oltást 1938-ban dolgozták ki. Élő gyengített vírusokat tartalmaz. Az oltás beadására feljogosított orvos adhatja be, amit a nemzetközi oltási könyvbe (International Certificate of Vaccination or Prophilaxis) (is) rögzíteni kell.

Brazíliában a gyermekkori oltási naptár tartalmazza a sárgaláz elleni oltást. A felnőtt lakosságot kampányszerűen oltják.