Egészségügyi tanácsok kanyaró-járványos területre utazóknak

 Olaszország északi, Románia dél - nyugati megyéiben 2017-ben több ezer kanyaró megbetegedést jelentettek.

 Pünkösdkor (2018. május 20.) több tízezer ember utazik Csíksomlyóra és közeledik a nyaralás ideje is, amikor sokan Olaszországot választják úticélul.

 Mi a kanyaró?

A kanyaró (morbilli) nyálcseppekkel terjedő, vírus okozta, fertőző betegség. 10-14 nap lappangási idő után láz, köhögés, hurut és kötőhártya-gyulladás a kezdeti tünetek. Pár nap múlva az arcon, majd az egész testen végigvonuló kiütések alakulnak ki. A kanyaró súlyos betegség, mely igen ragályos, könnyen átvihető egyik emberről a másikra. Leggyakoribb szövődménye a középfül- és tüdőgyulladás. A vírus agyvelőgyulladást is okozhat, melynek következtében életre szóló idegrendszeri károsodás és értelmi fogyatékosság maradhat vissza.

 Kinek ajánlott a kanyaró elleni oltás (MMR) romániai és olaszországi utazás előtt?

 A kanyarójárvány által érintett területre utazóknak:

  • Felnőttek oltását a kockázat felmérését követően az OEK Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában, vagy az ÁNTSZ regionális nemzetközi oltóközpontjaiban, térítés ellenében lehet felvenni (www.oek.huUtazás és egészség)
  • 15 hónaposnál fiatalabb, oltásban nem részesült csecsemők, kisdedek utazása halasztandó. Indokolt esetben a kor szerinti (15 hónapos, 11 éves kori) kanyaró (MMR) oltás előrehozható. Az oltásokat a házi gyermekorvostól kell kérni, lehetőleg legalább két héttel a tervezett utazás előtt.
  • A magyarországi oltási rend szerint, aki 1969 előtt született még nem kapott kanyaró elleni oltást.  Ha átesett a betegségen, életre szóló védettsége van. 1989-ben vezették be a 11 évesek emlékeztető oltását, azaz aki 1978-ban született, már két oltást kapott.  Az első oltást követően az oltottak 93%, a második után az oltottak 97%- a védett. Enyhe megbetegedés oltottság mellett is előfordulhat.

Milyen oltóanyag áll rendelkezésre?

Az oltóanyagban gyengített élő kanyaró-, mumpsz- és rózsahimlő-vírusok vannak.
A 7-28. nap között ún. oltási betegség léphet fel lázzal, kiütéssel, esetleg nyálmirigy-duzzanattal. A tünetek sokkal enyhébbek, mint a természetes betegségnél és általában 1-2 napnál nem tartanak tovább.

 Nem mindenki oltható kanyaró ellen!

A 9 hónaposnál fiatalabbak, immunhiányos betegségben szenvedők, várandósok nem olthatók. Az olthatóság elbírálása orvosi feladat.

 A fertőződés kockázatát egyéb módon is csökkeneti kell: kerülendő a zsúfolt helyek látogatása (bevásárló központ, templomi istentisztelet, több helyről összesereglő családi találkozók (keresztelő, locsolkodás stb.) 

 Az OKI Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában magyar oltási könyvvel 11.510 Ft, nemzetközi oltási dokumentációval 13.310 Ft az oltás.

Cím: 1097 Budapest, Albert F. u 3/a (bejárat a Vágóhíd u felől) Rendelés: hétfőtől csütörtökig időpont nélkül 9-13 óra között, pénteken csak időpontra érkezőket fogadunk. Húzzon sorszámot és töltsön ki egy magyar nyelvű kérdőívet! Csak készpénzzel tud fizetni!

 

 

.