Főoldal     Polio     SARS  

A nemzetközi utazásokkal kapcsolatos információk

A június 24-én kelt WHO ajánlásban Pekinget, mint utolsó területet, törölték arról a listáról, amelyen a tervezett utazásokat javasolják elhalasztani, így ettől a naptól fogva nincs olyan területe a Földnek, amelyen a WHO utazási korlátozást javasol az új koronavírus által okozott megbetegedések veszélye miatt.

A betegség megszűnt helyi terjedésének július 5-én történt bejelentését követően a WHO azon ajánlása is érvényét vesztette, hogy az érintett területekről induló utasok egészségügyi szűrését végezzék el a hatóságok (lázmérés, nyilatkozat az egészségi állapotról, beteggel történt kapcsolatról). Néhány országban/területen azonban a lakosság biztonságának és bizalmának erősítése érdekében továbbra is fenntartják még ezeket az intézkedéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet 2003. július 5-én kelt, a nemzetközi utazásokra vonatkozó ajánlásában azonban megerősíti, hogy azok a nemzetközi utazók, akik 38oC-t meghaladó láz mellett száraz köhögést, megrövidült belégzést vagy más légzési nehézséget észlelnek, továbbá a megbetegedésük kezdetét megelőző 10 napban olyan területen jártak, ahol a betegség helyi terjedését korábban regisztrálták (a fenti táblázatban megnevezett országok, kivéve a csillaggal jelölteket, melyekben csak importált megbetegedéseket észleltek), forduljanak orvoshoz, és tájékoztassák őt korábbi utazásuk részleteiről is.

Korábbi nemzetközi utazási intézkedések

Az Egészségügyi Világszervezet a járvány korai szakaszában a betegségnek nemzetközi utazások révén történő terjedését észlelve, április 2-án ajánlást adott ki, melyben azt tanácsolta az utazóknak, akik Kína Kuangtung (Guangdong) tartományába vagy Hongkongba terveztek utazást, hogy ha nem feltétlenül szükséges - fontolják meg utazásuk elhalasztását.

Az új megbetegedések számának, dinamikájának alapján valamint azon információkra alapozva, hogy az adott területről többen kihurcolták a betegséget, április 23-án az Egészségügyi Világszervezet a fenti ajánlását kiterjesztette Kína Sanhszi (Shanxi) tartományára és Pekingre, valamint kanadai Torontóra is. Mivel Torontóban a helyi lakosság körében tapasztalt utolsó esetet követő 20 napban nem fordult elő újabb fertőzés, és a betegséget ezen időszakban nem hurcolták ki a területről, ezért április 29-én Torontót, május 20-án a Fülöp-szigeteki Manilát, május 23-án a kínai Kuangtung (Guangdong) tartományt és Hongkongot, június 17-én Tajvant törölték az Egészségügyi Világszervezetnek a betegség helyi terjedését jelző, érintett területek listájáról, ahová a tervezett utazásokat tanácsos elhalasztani.

A WHO adatai szerint a járvány kezdetétől március 23-ig 35 repülőgépen azonosítottak olyan utast, aki a betegség tüneteit mutatta. A 35 repülőgép közül csupán négyen regisztrálták a kórokozó továbbterjedését, e négy gépen összesen 27 személy betegedett meg (ezek közül egyetlen gépen 22 megbetegedés történt).

Március 23-át követően nem észlelték a betegségnek repülőgép utasai között történő terjedését, elsősorban annak köszönhetően, hogy a fertőzött területekről induló nemzetközi utasoknál szűrővizsgálatokat kezdtek (kikérdezték, vannak-e az utasnak a betegségre jellemző tünetei, volt-e szoros kapcsolata a járványhoz tartozó beteggel, lázmérés infravörös távhőmérővel), és a kórokozót feltehetően hordozó utasoknak utazásuk elhalasztását javasolják. A május 24-i adatok szerint ilyen szűrővizsgálatok már csak Torontóban és Tajvanon működtek.

Teendő a betegség előfordulásának gyanúja esetén

A 2003. július 5-én kelt ajánlás szerint akik az Egészségügyi Világszervezet által a korábbi időszakban fertőzöttnek minősített területről érkeztek (a fenti táblázatban megnevezett országok, kivéve a csillaggal jelölteket, melyekben csak importált megbetegedéseket észleltek), és tünetmentesek, megszorítás nélkül folytathatják szokásos napi tevékenységüket. Akik már a korábban fertőzöttnek minősített területen történő tartózkodásuk során vagy hazaérkezésüket követő 10 napon belül belázasodnak, szokásos napi tevékenységüket fel kell függeszteniük, otthonukban kell maradniuk, és azonnal, telefonon vagy ha az nem áll rendelkezésre, hozzátartozójuk segítségével - kérniük kell háziorvosuktól, hogy soron kívül látogassa és vizsgálja meg őket. Az orvos számára előre jelezni kell, hogy korábban fertőzöttnek nyilvánított területen jártak, és lázasok. (A háziorvosi vagy szakorvosi rendelés személyes felkeresésével növelhetik azok számát, akik tőlük megfertőződhetnek.) A beteg személy által használt szájmaszk csökkenti a betegség átadásának esélyét, ezzel védheti hozzátartozóit a kórokozó továbbterjedésétől.

Az utazás alatt továbbra is fordítsanak kiemelt figyelmet a személyi higiéné alapvető szabályainak betartására, a gyakori kézmosásra, ha lehet, kerüljék a zsúfolt, zárt tereket.

Prof. Dr. Ungváry György
országos tisztifőorvos

Utolsó frissítés: 2003. július 22.


 


A cikk oldalai:  1  2  3  4