Főoldal     Körvizsgálatok     Beküldő lapok     Mintavétel és beküldés  

Mintavétel és beküldés bakteriális eredetű betegségek esetén 6.

Vizsgálati anyag

A vizsgálat indikációja

A mintavétel ideje, helye, módja, a minta mennyisége

Vizelet

 1. akut és krónikus húgyúti fertőzések gyanúja esetén
 2. immunhiányos kórképeknél

A minta vételére legalkalmasabba reggeli első, középsugaras vizelet. Kontamináció gyanúja vagy tünetmentes bakteriuria esetén célszerű a minta vételét több alkalommal megismételni.

1) Spontán módon ürített középsugár vizelet:

A mintát mindig közvetlenül a bakteriológiai vizsgálatra használt steril edénybe, vagy csőbe vegyük.

Soha ne használjunk egyéb vizeletes edényt!

 • A nőknél feltétlenül szükséges a szeméremtájék gondos, ismételt lemosása a húgycsőnyílás környékétől a hüvelybemenet felé. Célszerű szappanos, vizes lemosást alkalmazni, mivel a fertőtlenítőszer maradéka esetlegesen a vizeletbe juthat, s gátolhatja a mikróbák növekedését. A nagy- és kisajkakat szét kell tárni, enyhén a symphysis felé húzni, s a vizelet ürülése alatt így tartani.
 • A férfiaknál a fitymát hátrahúzva a húgycsőnyílást, és környékét le kell mosni, és a fitymát a vizelet ürítése alatt hátrahúzva kell tartani.
 • A vizelet első részét hagyni kell kiürülni, majd a vizelet folyását meg nem szakítva, a középső porcióból, 4-5 ml-nyit steril edénybe kell felfogni úgy, hogy közben az edény szájadéka semmihez se érjen hozzá.
 • Amennyiben az urethrában infekciót okozó kórokozó kimutatása a cél (Ureaplasma, Chlamydia, stb.), a vizelet első porcióját kell felfogni és vizsgálatra küldeni.

2) Katéteren keresztül ürített vizelet:

 • Hólyagkatéterezés előtt a húgycsőnyílást, s környékét alaposan le kell mosni, s a katétert a sterilitás szabályainak betartásával kell bevezetni. Ügyelni kell arra, hogy a hólyagban elegendő vizelet legyen.
 • A katéteren át ürülő vizelet első részét kiöntve, a középső vagy később ürülő vizelet porciót kell a mintavételre szolgáló steril edénybe felfogni.
 • Uréter katéterezés előtt a hólyagot át kell mosni, nehogy a katéterrel kórokozókat juttassunk a vesemedencébe.
 • Minden esetben jelölni kell, melyik oldali vesemedencéből származik a vizelet.
 • Állandó katéterrel vagy pig-tail katéterrel rendelkező beteg esetében a mintavétel soha ne történjen a gyüjtőzsákból. Megfelelően járunk el, ha katéter falát a levezetőcsővel való csatlakozása felett, fertőtlenítés után steril fecskendőre erősített tűvel átszúrva nyerünk vizeletet, amelyet a laboratóriumba küldésre szolgáló steril edénybe ürítünk.
 • Foley-katéter vég nem alkalmas bakteriológiai vizsgálatra.

3) Hólyagpunkció során nyert vizelet:

 • Elsősorban kisgyermekek esetében alkalmazzák.
 • A punkció helyén a bőrfelszínt gondosan dezinficiálni kell

A punkcióval nyert vizelet ugyancsak steril edénybe ürítve tároljuk és szállítjuk. Az így nyert vizelet alkalmas lehet anaerob feldolgozásra is.

Tartósítót tartalmazó vizelet transzport csövek, és vizelet transzportok/ tenyésztő tartály táptalajlemezekkel (dip slide) vannak kereskedelmi forgalomban. Ezeket a bennük lévő használati utasítás szerint kell használni.

A vizeletet levétele után 2 órán belül fel kell dolgozni, amennyiben ez nem oldható meg, legfeljebb 24 órán át tárolható 4-6 C-on, hűtőszekrényben. Ismételt vizeletvétel indokolt, ha a mintát 2 órán túl hűtés nélkül tárolták. 24 órán túl tárolt minta tenyésztésre még megfelelő hűtés esetén sem alkalmas

 1. Mycobacterium tuberculosis és egyéb atípusos mycobacterium fertőzések vizsgálata:
 • Reggeli első vizelet beküldése szükséges.
 1. C. trachomatis kimutatását krónikus urogenitális kórképekben:
 • 15-20 ml első sugár vizelet (amplifikált nukleinsav hibridizáció, PCR, LCR módszerrel)

A cikk oldalai:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17 

    Mintavétel

Vér
Liquor
Felső légúti minták
Alsó légúti minták
Szájüregi minták
Vizelet
Egyéb steril testfolyadék
Sebváladék
Szemváladék
Genitális váladékok
Epe
Gyomor-bélrendszer
Széklet/anorectális váladék
Szövetminták
Kórbonctani anyagok
 

    Végzett vizsgálatok