Főoldal     Módszertani levelek     Oltóközpont     Tájékoztatók  

                                            Last minute

                                   Egészségügyi tanács az utolsó pillanatban utazni vágyóknak

Az utolsó pillanatban eldöntött utazás olcsó és a váratlan élmény hatása is sokszoros lehet. A szinte álomszerű események azonban több kellemetlen meglepetést is tartogathatnak egészségügyi szempontból.
Már indulás előtt kiderülhet, hogy adott országban sárgaláz elleni oltás igazolását kérhetik a hatóságok a belépéskor vagy akár a kilépéskor (az akciós kenyai és brazíliai utak okozzák a legtöbb problémát). Optimális esetben, legalább 10 nappal az indulás előtt kell megkapni az oltást, mely a beadást követő 3.-7. napon lázat okozhat. 10 évig érvényes (nemzetközi oltási könyvvel igazolható a megléte). 
Az Egyenlítőhöz közeli országokban malária veszély is van. A betegség megelőzése, a betegséget terjesztő szúnyog csípésének kerülésével (szúnyogriasztó) és a malária kialakulását megakadályozó tabletta szedésével lehet sikeres. A tabletta fajtája attól függ, hogy melyik országba történik az utazás és fennáll-e valami egyéni ellenjavallat adott készítmény szedésével kapcsolatban. A gyógyszeres védelem személyre szabott, szakember dönti el, hogy mi a javasolt lehetőség és recept ellenében váltható ki a készítmény.
Kenyában, Tanzániában egész évben, 2000 m alatti tengerszint magasságban mindenütt van malária. Last minute utasok felkészítése eltérhet a szokásostól. Néhány utazási iroda öngyógyítást vagy un. sürgősségi kezelést ajánl az utazóknak, malária gyanúja esetén. Ezt a döntést csak orvosi konzultáció után, megfelelő felkészítés után szabad vállalni.

Igen kedvező ajánlatokat lehet találni Brazíliába, a Riói karnevál idején (sárgaláz elleni oltás Rióba nem kötelező, de egyéb oltásokat  ajánlunk), Thaiföldre (itt javasolt oltások vannak és bizonyos területeken malária veszélyre is készülni kell) és Indonéziában Bali szigetére (kötelező oltás nincs, malária veszély sincs).

Aki arra készül, hogy egyszer akciós Last minute úton váltja valóra régi, dédelgetett álmát, legyen előrelátó és tájékozódjon arról, hogy milyen oltások teszik biztonságossá az utat. Az oltások sokáig, évekig érvényesek, biztonságosak és az egészség védelmében jó befektetések.

Nem az utazási iroda felelős azért, ha valaki olyan útra fizet be, amelynél utólag derül ki, hogy kötelező oltás kellett volna. Útikönyvek és honlap segíthet az előzetes tájékozódásban, az álmodozás időszakában ezek megkeresése is ajánlott.