Étellel, itallal és a nem megfelelő higiénével terjedő betegségek

 

A hasmenés és a bélfertőzés

A legtöbb esetben a betegséget mikroorganizmusok okozzák, amelyek vagy a tápcsatornát károsítják, vagy az itt történő vízfelszívódást zavarják. A hasmenést vírusok, baktériumok és egysejtűek okozhatják.

Az utazás közbeni hasmenést előidéző korokozók


Az E. coli baktériumok a vékonybélben szaporodnak, és ott toxinokat termelnek. Ezek okozzák a súlyos hasmenést, mely akár több liter folyadékveszteséggel is járhat. Az E. coli okozta hasmenés legtöbbször 48 óra leforgása alatt, magától elmúlik. Ezek a baktériumok a hasmenéses megbetegedések 40 % - ért felelősek.  
A shigella - csoportba tartozó baktériumok okozzák a bakteriális vérhast. A shigellák felelősek a hasmenéses betegségek 15 %- ért. A bélfal gyulladása miatt, görcsös fájdalommal, lázzal, gyakori, kismennyiségű híg, nyálkás, véres székletürítéssel jár.
A salmonella fertőzések az utazási hasmenéses megbetegedések 10 %- át teszik ki. Az enyhe lefolyásútól ájulásos rosszullétig fokozódó hasmenést, hányást okoz, általában pár nap alatt antibiotikus nélkül gyógyul, vér nincs a székletben.

A rotavírusok szintén a megbetegedések 10 %- ért felelősek. A parányi részecskék a vékonybél falának sejtjeiben szaporodnak, meggátolják a folyadék felszívódását. Különösen súlyos hasmenés léphet fel - a kiszáradás veszélyével - kisgyermekeknél.
A Giardia lamblia egysejtű parazita, mely utazás közbeni hasmenést nem túl gyakran okoz. A hazatérés utáni makacs bélpanaszoknak, jelentős részét azonban ez a kórokozó okozza. Az elhúzódó gyulladás tönkreteszi a bélbolyhokat, alultápláltság és vitaminhiány alakulhat ki. A korai szakasz lehet enyhe, magától múl állapot, vagy nagyon súlyos, nagy folyadékvesztéssel járó hasmenés, melyet bűzös, világosszürke széklettel járó hosszabb krónikus szakasz követ. Ázsiában és K-Amerikában igen elterjedt.

A felnőttek számára követendő elv, hogy óránként 1 pohár vizet és minden székletürítés után még egy pohár folyadékot kell fogyasztani.
Ha a beteg képtelen inni, sürgős esetként kell kezelni, és orvosi ellátásban kell részesíteni.
A kiszáradás jelei: szájszárazság, beesett szemek, sötét, kellemetlen szagú és kis mennyiségű vizelet vagy a vizelet teljes hiánya, gyenge és gyors szívverés.


A cikk oldalai:  1  2