Főoldal     Diagnosztikai eljárások     Mikológia     Mintavétel és beküldés  

Mintavétel bőr-, köröm-, haj- és szőrszál elváltozásaiból

Mintát mindig kezeletlen elváltozásokból vegyünk! A bőrt és körmöket 70%-os alkohollal meg kell tisztítani a kozmetikumoktól. A körömlakkot acetonnal mossuk le. A vérvételkor használt "színes" fertőtlenítő spray zavaró lehet a mikroszkópos vizsgálat értékelésénél.

Mintavételi eszközök: a Volkmann-kanál, valamint az ebből "házilag" kialakított kaparóeszköz, a szálkacsipesz, az olló, a cellux-csík.

A bőrön lévő elváltozásoknak mindig a széli, hámló részéből vesszük a kaparékot. Hajas fejbőrről kaparással vagy a hajszálcsonk kihúzásával nyerhetünk mintát. A felszín felett 2-3 mm-rel egyenletesen vagy egyenlőtlenül letöredezett hajszálcsonkok utalnak gombás fertőzöttségre. Az ép hajszál végéről ollóval levágott minta feldolgozásra alkalmatlan!

A körömelváltozásokból kaparóval vagy kis Volkmann-kanállal veszünk mintát. A frissen fertőzött területet érdemes vizsgálni, a túlzottan megvastagodott, valószínűleg elhalt gombaelemeket tartalmazó részeket el kell távolítani. A fertőzöttségtől függően a felszínről, szabad szél felől vagy a köröm alól nyerhetünk anyagot. Az ollóval levágott körömdarab nem alkalmas mikrobiológiai vizsgálatra!

Vannak olyan bőrelváltozások, pl. pityriasis versicolor, seborrhoeás dermatitis, amelyek esetében nem érdemes kaparékot venni. A kórokozó nehezen tenyészthető, mikroszkópos kimutatása gyorsabb és egyszerűbb. Ilyen esetben kb. 5 cm hosszú cellux-csíkot az elváltozás széli részére tapasztunk, majd hirtelen lerántjuk, és zsírtalanított tárgylemezre ragasztjuk. Így küldhetjük a laboratóriumba. Ha a dermato-mikrológiai anyag feldolgozása nem a mintavétel helyén történik, célszerű a kaparékot Petri-csészébe vagy kis, zárható edénybe venni. Az edényt körbe ragasztva, biztonságosan elküldhetjük a feldolgozó laboratóriumba.

Minden anyaghoz a beteg adataival pontosan kitöltött kísérőlapot kell írni. A korrekt feldolgozás és értékelés (a kitenyésztett gomba kórokozó szerepének megítélése) érdekében az elváltozás rövid leírását feltétlenül közölni kell!

A vizsgálati anyagot a levétel után a lehető legrövidebb időn belül a laboratóriumba kell küldeni, ahol az azonnal feldolgozásra kerül.

 


A cikk oldalai:  1  2 

    Letölthető vizsgálatkérő lapok

Bakteriológia
Mikológia
Parazitológia
Virológia
 

    Szolgáltatásjegyzék

BMPT főosztály
Virológiai főosztály
 

    Mintavételi irányelvek