Főoldal     Az osztály tevékenysége     Oltóközpont     Tájékoztatók  

Hepatitis A (vírusos májgyulladás)

Okozója:

A hepatitis A vírus emberi érintkezéssel (piszkos kéz) - különösen rossz közműellátottság és zsúfoltság esetén - terjed. Betegségük elején, székletükkel ürítik a fertőzöttek a vírust. Gyakran az ételt előkészítő személyzet a járvány okozója. Homoszexuális közösségekben is jelentettek már halmozott megbetegedéseket, mely további, nagyobb kiterjedésű járvány forrása lett.  Tömegeket akkor érint a betegség, ha az ivóvíz rendszerbe szennyvíz kerül. A part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételek, valamint a széklettel trágyázott földben termelt nyers zöldségek is fertőzöttek lehetnek. A hidegnek ellenáll, fagyasztás sem pusztítja el (jégkocka!).

Betegség:

A fertőző májgyulladás lappangási ideje 2-6 hét. Néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezeket a tüneteket  étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követik. A gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, enyhe betegségük alatt is vírusürítők, melynek a fertőzés átadásában jelentős szerepe van.

Különösen kockázatos területek:

Az egész világon elterjedt betegség, de a fejlődő országokban a fertőzöttség lényegesen magasabb.

Hazai járványügyi helyzet:

2013-tól jelentősen megemelkedett a hazai megbetegedések száma. Jelenleg (2015) az ország keleti régiójában, a szociálisan hátrányos helyzetű közösségekben jelentik a legtöbb esetet.

Védőoltás:

A betegség megelőzésére kétféle aktív védőoltás áll rendelkezésre, melyet 1 éves kor felett lehet adni. Az aktív védőoltás elölt vírust tartalmaz. Az első oltást követően, 6-12 hónap múlva egy második oltással legalább 15 éves védelem alakul ki. Ha az első oltás után hosszabb idő telik el (3/5 év), akkor is megfelelő védelem váltható ki a második oltással.

A Hepatitis AB kombinált oltásból a 0.1.6. hónapban három oltás szükséges a hosszú távú immunitás kialakításához.

Oltandók:

Hepatitis A beteggel egy háztartásban élők, májbetegek, homoszexuálisak, fertőzött területre utazók.

Oltási reakció:

Az oltás helyén bőrpír, enyhe duzzanat, fájdalom jelentkezhet

Ellenjavallat:

1 éves kor alatt, súlyos lázas fertőzések.