SARS (atípusos tüdőgyulladás)

 

2003. március 12-én vált ismertté a világ számára, hogy egy vírus által okozott járvány van kibontakozóban Délkelet- Ázsiában.

A fertőzés veszélyének azok vannak kitéve, akik a járvány által érintett területekre utaznak,

veszélyeztetettek továbbá a beteg családtagjai, a vele közös háztartásban élők, valamint a beteget gyógyító - ápoló egészségügyi dolgozók.

A fertőzött területek megtekinthetők:

            Egészségügyi Világszervezet (www.who.int/csr/sars/en)

            Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (www.antsz.gov.hu)

            Országos Epidemiológiai Központ honlapján (www.antsz.hu/oek).

Kórokozója:

Koronavírusok családjába tartozó vírus.

A fertőzés forrása a beteg ember, aki légúti váladékával, esetleg székletével terjeszti a kórokozót.

A kórokozó átvitele cseppfertőzés útján (köhögés, tüsszentés), szoros kontaktus révén (együttélés, beteg gyógyítása, ápolása) vagy szennyezett tárgyak közvetítésével történik.

A betegség lefolyása:

Lappangási idő: 4-7 nap

A betegek 80-90%-ánál a 6-7. napon a panaszok enyhülnek, 10-20%-uknál légzési elégtelenség léphet fel.

Halálos kimenetel elsősorban a más betegségben is szenvedő, 40 évesnél idősebbeknél fordul elő.

Akiknél a kezelést azonnal megkezdik, nagyobb eséllyel birkóznak meg a betegséggel.

Tünetek: Hirtelen kezdődő 38 C-t meghaladó láz, hidegrázás, enyhe légúti tünetek, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet, később száraz köhögés, esetenként fulladás, nehézlégzés, súlyosabb estben tüdőgyulladás alakul ki.

Kezelése:

A betegség kezelésére alkalmas speciális gyógyszer jelenleg nincs, a kezelés tüneti. A beteg ellátása a kijelölt fertőző betegosztályon történik.

Megelőzése:

SARS-gyanús betegre sebészeti maszkot kell helyezni, és el kell különíteni. Egészségügyi dolgozóknak kesztyű, védőköpeny, védőszemüveg, légzésvédő, veszélyes hulladék gyűjtő edény használata kötelező.

A megelőzésben fontos szerepet játszik a lakosság megfelelő tájékoztatása, repülőtereken, orvosi rendelőkben elhelyezett szóróanyagokkal, honlapokon elhelyezett lakossági tájékoztatókkal, a zöldszámon (06-80-204-217), és a  médián keresztül.

A járvány megfékezésében kulcsfontosságú volt a kritikus területekről érkező, tüneteket mutató emberek kiszűrése és elkülönítése, mivel tünetmentes kórokozó-hordozás illetve krónikus fertőzés nem jellemző a betegségre

A SARS betegek szállítását az Országos Mentőszolgálat végzi.

Ellátás helye: Fővárosi Szent László Kórház

Jelenlegi helyzet:

Az egész világra kiterjedő összehangolt járványügyi intézkedéseknek köszönhetően 2003 június 15-én jelentették a járvány utolsó megbetegedését Tajvanon.

 2004 áprilisában 9 ember megbetegedett egy víruslaboratóriumban történt fertőzés következtében, de ebből szerencsére nem alakult ki újabb járvány.

Azokon a területeken, ahol a legnagyobb a betegség újbóli megjelenésének a veszélye, továbbra is figyelik, elkülönítik és laboratóriumi tesztekkel azonnal kivizsgálják a SARS-gyanús eseteket.

A WHO pedig felhatalmazást kapott arra, hogy ha bármilyen forrásból tudomást szerez veszélyes fertőző betegségről vagy járványról, azonnal helyszíni vizsgálatot végezhessen annak érdekében, hogy az érintett országokban megtörténjenek a szükséges járványügyi intézkedések és megakadályozható legyen a betegség országhatárokon túli terjedése