OEK Tájékoztatója a 2006. január elsejétől érvényes
védőoltási rendről

Az oltási naptárban és az oltóanyagokban történt változtatások után 2006-tól kezdődően hazánk ismét az egyik legkorszerűbb oltási rendszert tudhatja magáénak.

A hazai, állami oltóanyag-termelés megszűnése után az életkorhoz kötött védőoltásokhoz a nemzetközi piacról kell az oltóanyagot beszerezni. 

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az élővírus tartalmú Sabin vakcina (OPV) alkalmazását 2010-ig minden országban fel kell váltani az inaktivált poliovírus tartalmú vakcinával (IPV), ugyanis a polioeradikáció (a járványos gyermekbénulás teljes eradikálása a Földről) mindennemű poliovírus módosulat cirkulációjának megszüntetése után/útján
érhető el.

Mivel az IPV csak injekciós formában adagolható, ezért is kerültek kifejlesztésre a többkomponensű, ún. polivalens oltóanyagok, amelyek egy oltással/szúrással egyszerre több betegség ellen nyújtanak védelmet. Ezek közé tartoznak az EU régi tagországaiban, széles körben használatos többkomponensű készítmények, amelyek egyszerre tartalmazzák a diftéria, pertusszisz, tetanusz, járványos gyermekbénulás és Haemophilus influenzae baktérium által okozott agyhártyagyulladás elleni oltóanyagokat. A kombinált készítmények alkalmazása lehetővé teszi, hogy csökkenjen az oltások/szúrások és az oltóhelyen való megjelenések száma.(Az eddigi 9 szúrás helyett 15 hónapos korral bezárólag mindössze 5 szúrás!)

A sejtmentes szamárköhögés (pertusszisz) komponenst tartalmazó kombinált vakcina alkalmazása igen kevés mellékhatással jár, így a kedvező tapasztalatok révén várhatóan tovább erősödik az életkorhoz kötött oltások lakossági elfogadottsága. Egyszerűbb, könnyebb lesz az oltóorvos munkája is, mivel csökken a védőoltási tevékenységre fordítandó idő (oltás beadása és
  az adminisztráció). Az oltóanyagok tárolására, szállítására fordítandó kapacitás is csökken, mivel az eddig külön-külön ampullában/fiolában lévő oltóanyagok egy ampullában lesznek.

Az életkorhoz kötött védőoltások tekintetében teljes esélyegyenlőség nyílik minden gyermek és szülő számára a legkorszerűbb oltóanyagokhoz való hozzájutás tekintetében.