Nyugat-nílusi láz (West Nile Fever )

 

 Előfordulása:

 A Nyugat-nílusi láz szúnyogcsípéssel átvihető vírusos megbetegedés, mely nagymértékben elterjedt Afrikában, Európa déli részein, Közép-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban. Az utóbbi években, Romániában és Csehországban is észleltek eseteket. A járványok szezonális megjelenése párhuzamos a szúnyogok életciklusával.

 Kórokozója:

A vírust Culex moszkitók (szúnyogok) terjesztik madarakról emberre, szúnyogcsípés révén. A maláriát terjesztő szúnyogokkal ellentétben, ezek a szúnyogok nappal aktívak.

 Tünetei:

A Nyugat-Nílusi vírus által okozott fertőző betegség, 80-85 %-ban tünetmentesen zajlik.

15-20 %-ban enyhébb tünetek jelentkeznek, melyek nem jellegzetesek, ezért a klinikai kép alapján nehezen különíthetők el más vírusbetegségektől (pl. a Dengue láz és a sárgaláz enyhe formája)

A lappangási idő 3-6 nap. A betegség bevezető tünetei: hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya gyulladás, arcpirulás. Egyidejűleg testszerte nyirokcsomó - duzzanat mutatkozik, bőrkiütések jelennek meg a törzsön és a végtagokon. Ez az állapot kb. 6 napig tart, melyet gyors javulás vált fel. Idősekben, a betegség második periódusában, agyhártya-agyvelőgyulladás alakulhat ki, a halálos szövődmények is náluk gyakoribbak.

 Kimutatása:

A vírus a betegség első 6 napján kimutatható a vérből. Később szerológiai vizsgálattal - a vérben jelenlévő ellenanyagok kimutatásával - lehet igazolni a fertőzést.

 Kezelése:

Jelenleg csak tüneti kezelés lehetséges. Az emberi megbetegedések megelőzésére még nem fejlesztettek ki oltóanyagot.

 Megelőzés: rovarriasztók használata, szúnyogcsípés elkerülése