Főoldal     Oltóközpont     Tudnivalók  

Utazással kapcsolatos egészségügyi tájékoztatás, védőoltások

 

A FERTŐZÉS ÁTVITELÉNEK MÓDJA SZERINT NEM EGYFORMA A KOCKÁZAT!

Az étellel, vízzel, légutakon vagy vektorok révén terjedő betegségek az utazók tömegét veszélyeztetik. Ezek megelőzése aspecifikus profilaxissal (óvintézkedésekkel) vagy védőoltással, ha lehet együttesen történik. Alkalmazásuk igen fontos a betegségek behurcolása, terjedése és az egyén szempontjából egyaránt. A felkészítés során mindezekről szóbeli és írásbeli tájékoztatást kap az utazó.

 A KÖZÖS CÉL

A célunk az, hogy mindenki álmainak megfelelő utazáson vegyen részt, még akkor is, ha krónikus betegsége van, rendszeres gyógyszerszedő, várandós vagy pici gyermekkel szeretne utazni. Orvos kollégáink mikrobiológia-, fertőzőbetegségek-, csecsemő és gyermekgyógyász szakképesítéssel rendelkeznek, angolul, oroszul és németül is beszélnek.

TELJESKÖRŰ FELKÉSZÍTÉS, SZŰRŐVIZSGÁLATOK UTAZÁS ELŐTT ÉS UTÁN

Teljekörű felkészítést biztosítunk külföldi munkavállalás, kitelepülés, hosszútávú tanulmány előtt. Intézetünkben heti négy alkalommal van vérvétel, ahol a kiutazást feltételeként felsorolt vérből és székletből történő - szűrővizsgálatokat a lehető legrövidebb idő alatt el lehet végeztetni. 

Lehetőség van az utazás utáni szűrővizsgálatokra is, melyben az felkészítést végző kollégák tudnak segíteni. Közvetlen konzultációs kapcsolatunk van az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Trópusi Ambulanciájával.

VÉDŐOLTÁSSAL MEGELŐZHETŐ BETEGSÉGEK

19 betegséggel szemben van aktív  immunizációra lehetőség Magyarországon, melyek közül elsősorban - utazással kapcsolatos a sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a  veszettség, a kolera, a  tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltások. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI FELKÉSZÜLÉST 38 FÉLE ÍRÁSOS TÁJÉKOZTATÓ SEGÍTI

Az utazással kapcsolatos oltások és tanácsadás egészségügyi szolgáltatás (1997. évi CLIV. tv. 57. (2) c) pont), a térítés összege változó lehet. Az utazással kapcsolatos oltásokra nem vonatkozik a közgyógy-ellátási kedvezmény. Csak készpénzzel lehet fizetni. Az érvényben lévő árlista a váróban olvasható, a mindenkori gyógyszeráraknak megfelelően változhat. Az Országos Epidemiológia Központban oltóanyag-ellátása. Az utazással kapcsolatos oltások helyben elérhetőek, gyógyszertárba nem kell menni.

AZ ELLÁTÁS MENETE

Az ellátás érkezési sorrendben történik. Beutaló nem kell, ha azonban krónikus betegség miatt gondozás alatt áll valaki, vagy az elmúlt 3 évben súlyos műtéten esett át, erről az utolsó kórházi jelentést ajánlott hozni. Sorszámosztó automata segít a sorrend eldöntésében.

A  2. sorszámot kell megnyomni az első alkalommal jövőknek, majd az asztalon található magyar nyelvű kérdőívet ki kell tölteni. Javasoljuk, hogy ne éhgyomorral jöjjenek az oltásra, aki hajlamos a rosszullétre, ájulásra azt jelezze az orvosnak.

Az ismétlő oltásokat (6 hónapon belüli oltások) a 3-as gomb megnyomását követően, soron kívül adjuk az oltási könyv alapján. Újabb kérdőívet nem kell kitölteni, konzultációs díjat nem kell fizetni, csak az oltóanyag és a beadását árát. Előjegyzés egyénileg és csoportosan is lehetséges (061-476-1364). Az ismétlő oltások esedékességéről, SMS vagy e-mail formájában üzenetet küldünk.

 AZ ÁRAKRÓL

Az adott utazással kapcsolatos első konzultáció díja (2014. november) 3800 Ft Ehhez jön a beadott oltóanyagok ára és a beadás költsége (ez utóbbi jelenleg 900 Ft) Az állami oltóhelyek oltóanyagárai alacsonyabbak, a közös, nagytömegű beszerzés miatt!  A gyógyszertárból beszerezhető nem utazási vakcinák ára változó lehet. Ezeket receptre felírva 200 méteren belüli gyógyszertárban lehet kiváltan. A költségekről - igény szerinti névre - számlát állítunk ki. A fizetés jelenlegi módja készpénz. az árlista a váróban ki van függesztve, a honlapon külön oldalon található

Az intézet főbejáratánál (100 méteren belül) OPT automata működik.

Családoknak és csoportoknak kedvezményt adunk!

 

A SÁRGALÁZ ELLENI OLTÁSRÓL

A sárgaláz elleni védőoltást a www.utazaselott.hu honlapon felsorolt akkreditált oltóhelyeken adnak. Az oltást, kötelezően, a WHO 2008-ban módosított szabályzatának megfelelő nemzetközi oltási könyvbe jegyzik be (International Certificate of Vaccination or Profilaxis). Ennek érvényességét az érintett országok hatóságai a be- és kiutazáskor ellenőrizhetik.

 

  Minden munkatársunk nevében sok érdekes és biztonságos utazást kívánunk! Reméljük, hogy még időben felkeresnek minket, hogy a személyre szabott oltások és az egészségügyi tanácsok gondtalanná tegyék az utazást!

                                                           KÉRDŐÍV-ÁRLISTA

Aktualitások:

KEZDŐDIK A KULLANCS SZEZON!

 A betegségről: A kullancsok élőhelye az aljnövényzetben gazdag erdők és patak menti ligeteket. A bőrbe fúródva, vérszívás közben gyomortartalmukat bejuttatják a vérkeringésbe, mely a betegséget okozó vírust tartalmazhatja. A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) szezonális megbetegedés, a kullancsok érési ciklusának megfelelően április - májusban és augusztus - szeptemberben tapasztalható halmozódása. A fertőzött emberek egyharmadánál az 5. - 14. napon influenzaszerű tünetek léphetnek fel (láz, fejfájás, végtagfájdalmak). Néhány nap múlva a panaszok megszűnnek és teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél második szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 4. héten. Erre jellemző a központi idegrendszer gyulladása (erős fejfájás, a nyak merevsége, magas láz, rossz közérzet és hányás) és idegrendszeri tünetek, bénulások. A vállizomzat sorvadása és az agyi működés károsodása maradhatnak vissza.

 Az oltóanyagról: elölt vírust tartalmaz, 2 alapoltás majd emlékeztető oltások váltják ki a védelmet. Az oltási sorozatot ajánlott a hideg évszakban elkezdeni. Két oltást után alakul ki a védettség.

 Javasoljuk mindenkinek: aki kertben dolgozik, erdőben kirándul, vagy Balaton körül nyaral. Oltandók: az endémiás (járványos) területeken (Svédország, Finnország, Balti Államok, Németország, Csehország, Svájc, Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Oroszország  és Szibéria) huzamosabb ideig kempingezők, vadászok, állatbefogással-, vagy növénygyűjtéssel foglalkozók.

 Rendelés bejelentkezés nélkül, 9-12 között. Pénteki napokra bejelentkezés szükséges!

Az aktuális árakról az árlistán tájékozódhat! 

Kanyaró járvány

Sárgaláz járvány Brazíliában

Sárgaláz járvány Afrikában

Zika vírus járvány Miami

Tájékoztató a sárgaláz elleni védőoltásérvényességének változásáról

Tájékoztató a sárgaláz elleni védőoltásérvényességének változásáról - részletes

 

    Bemutatkozás

    Oltások

    Tudnivalók

    Területek

    Betegségek

    Tájékoztatók

    Linkek

    Aktualitások