Főoldal     BMPT főosztály     Bakteriológia     Mintavétel és beküldés  

Mintavétel és beküldés bakteriális eredetű betegségek esetén

Vizsgálati anyag

A vizsgálat indikációja

A mintavétel ideje, helye, módja, a minta mennyisége

Vér

Láz esetén:

  1. Bacteriaemia vagy sepsis tüneteikor
  2. Ismert vagy feltételezett góccal kapcsolatban (sebfertőzés, gyermekágyi láz, pneumonia, meningitis, osteomyelitis, endocarditis, intravaszkuláris eszközökkel és implantátumokkal kapcsolatos fertőzések)
  3. Ismeretlen eredetű láz (typhus, brucellosis, tularaemia, egyéb zoonosisok)


Lehetőleg a betegség észlelésének első napján, 1-2 órán belül legalább 2, de inkább 3 vérminta legalább 20-30 perces időközökben levéve.

Antibiotikum kezelés alatt álló betegeknél, ha az állapota megengedi 1-2 nap szünetet tartva, vagy ha ez nem lehetséges, az utolsó dózis beadását követő lehető legtávolabbi időpontban kell vért venni. 2-3 vérminta vétele célszerű lehetőleg hidegrázáskor, vagy a lázas periódus kezdetén.

Infektív endocarditis esetén láztól függetlenül, lehetőleg 5-6 minta szükséges különféle időközökben.

A levett vér mennyisége vizsgálatonként optimálisan 20-30 ml felnőttek, 1-2 ml újszülöttek, 2-3 ml kisgyermekek esetében.

 1. Lehetőleg ép perifériás vénákról és különféle helyekről.
 2. Egy lázas periódus alatt lehetőleg 2-3 alkalommal különböző vénákból (3) vegyünk vért.
 3. Katéter sepsis esetén lehetőleg cseréljük ki a katétert és azt is küldjük a laboratóriumba tenyésztésre. A fertőzésre gyanús katéteren keresztül ne vegyünk le vért, vagy a katéteren át vett vérrel egyidőben vegyünk le vért valamelyik perifériás vénából is.
 4. A mintavételi helyet engedélyezett bőrfertőtlenítő szerrel dezinficiáljuk, a szer tájékoztatójában, vagy útmutatójában leírt módon. Vegyük figyelembe az adott bőrfertőtlenítő szer behatási idejét, a minta ne kerüljön kontaktusba a helyileg alkalmazott antibakteriális szerrel. A bőrfertőtlenítés után ne érintsük többé kézzel a fertőtlenített bőrfelületet.
 5. Steril, egyszerhasználatos fecskendőt és tűt vagy vacutainert alkalmazunk.
 6. A hemokultúra (HK) palackok gumidugóját fertőtlenítjük.
 7. Bacteriaemia esetén a véreket elsősorban aerob HK palackokba kell venni. Anaerob HK palackot elsősorban anaerob infekció gyanúja esetén kell alkalmazni. Gyermekeknél gyermekpalack, gomba sepsis, illetve Mycobacterium fertőzés gyanúja esetén speciális palack használata célszerű. A palackokat felhasználásukig a gyártó utasításától függően kell tárolni. A hűtve tárolt palackok hőmérsékletének szobahőre, vagy még inkább 37 C-ra történő felmelegítéséről beoltás előtt gondoskodni kell. A HK palackokat helyezzük termosztátba, hőmérséklete a szállítás során ne csökkenjen.
 8. A lízis-centrifugálás az intracelluláris baktériumok vérből való kitenyésztésének eredményességét fokozza. A minta centrifugálása után 1,6 ml-nyi üledéket 0,2 ml-ként mérünk szét táptalajokra.
 9. Szerológiai vizsgálatra a vért alvadásgátlót nem tartalmazó csövekbe kell levenni. A mintát 24 órán át tartsuk szobahőn, a továbbiakban 4-6 C-on tároljuk.
 10. Szerológiai vizsgálatra célszerű savó beküldése, ami fagyasztva is tárolható.

 

Láz hiányában:

  1. Ha a gyermek fejlődése megáll
  2. Időseknél az általános állapot hirtelen romlásakor
  3. Veseelégtelenség ismeretlen eredetű leukocytosissal és/vagy magatartásváltozással
  4. Immunkárosodott betegek rossz álatlános állapota, a máj, a tüdő vagy a vese működési zavarai.

A cikk oldalai:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17 

    Mintavétel

Vér
Liquor
Felső légúti minták
Alsó légúti minták
Szájüregi minták
Vizelet
Egyéb steril testfolyadék
Sebváladék
Szemváladék
Genitális váladékok
Epe
Gyomor-bélrendszer
Széklet/anorectális váladék
Szövetminták
Kórbonctani anyagok
 

    Végzett vizsgálatok